Thursday, July 22, 2010

fadilah membaca surah yasin

Hadrat Ata Ibn-e Abi Ribah berkata bahawa Rasulullah SAW di beritakan telah bersabda,"Sesiapa yng membaca surah Yasin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi".

Banyak kelebihan daripada surah Yasin yang disebutkan di dalam banyak hadis. Adalah dikatakan di dalam sebuah hadis,
"Segala sesuatu mempunyai hati, dan hati bagi Al-Quran ialah surah Yasin. Barangsiapa membaca surah Yasin Allah s.w.t. akan menulis pahala baginya seumpama ia membaca seluruh Al-Quran sebanyak sepuluh kali."

Menurut sebuah hadis yang lain, Allah s.w.t membacakan surah Yasin dan Taha seribu tahun lamanya sebelum terciptanya langit dan bumi dan mendengarkan ini, para malaikat pun berkata,"Umat dimana Al-Quran diturunkan akan dirahmati, hati-hati yang memikulnya , yakni yang mrnghafalnya akan dirahmati dan lidah-lidah yang membacanya akan juga dirahmati.

Ada satu lagi riwayat yang seumpama ini,
"Sesiapa yang membaca surah Yasin semata mata kerana Allah, segala dosa-dosanya yang dahulu akan diampunkan. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca ke atas orang yang mati."

Mengikut sebuah hadis, surah Yasin dinamakan Mub'mah (pemberi berita baik) di dalam Torah kerana ia mengandungi manfaat kepada pembacanya, di dalam kehidupan dunia dan juga akhirat, ia menghindarkan penderitaan didunia dan juga akhirat dan menjauhkan kedahsyatan dikehidupan akhirat. Surah ini juga dikenali sebagai
Rafiah Khafidah, iaitu yang mengangkat darjat orang-orang yang beriman dan menurunkan darjat orang-orang yang ingkar (tidak beriman). Menurut satu riwayat Rasulullah s.a.w. bersabda, "Hatiku menghendaki supaya surah Yasin berada disetiap hati Umatku," Mengikut sebuah hadis yang lain, jika sesaorang itu membaca surah Yasin pada setiap malam dan kemudiannya meninggal dunia, ia akan mati sebagai mati syahid. Diriwayatkan pada hadith yang lain, " Barang siapa membaca surah Yasin, ia akan diampunkan, siapa sahaja yang membaca semasa kelaparan, akan dihilangkan kelaparannya itu, barang siapa membacanya di kala sesat jalan, akan menjumpai jalannya semula, barang siapa membaca kehilangan binatang akan mendapatkannya semula, dan bila seseorang itu membacanya kerana bimbangkan kekurangan makanan, makanan itu akan mencukupi. Dan jika membaca kepada orang yang menghadapi penderitaan maut, akan dimudahkan baginya. Dan jika seseorang itu membaca ke atas perempuan yang sukar untuk melahirkan anak akan dimudahkan juga baginya."

Maqri rahmatullah 'alaih berkata, "Jikalau surah Yasin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau musuh, ia akan dihilangkan akan ketakutan itu. "Menurut sebuah hadis yang lain jikalau seseorang itu membaca surah Yasin dan surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu, doanya akan diterima. (Kebanyakan daripada yang di atas dipetik daripada Mazahir-e-haq walaupun setengah2 ulamak hadis telah mempersoalkan setengah daripada riwayatnya.)

semoga kita dapat mengamalkannya......Insya-Allah.

Wassallam.

Tuesday, July 6, 2010

pic ariel&luna tanpa seurat benang..



.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.



.
.
.


























korang sebenarnye nak tengok ape haaaaa?????

sape2 malas lipat baju?????



kalau la dulu terpikir nak buat bende ni...mesti mak aku x membebel waktu lipat baju.......
hahahaahahahaha....layan,....







video


credit:mr rayz(CG)

Saturday, July 3, 2010

BUANG BAYI....

Tergamak die buat macamni..........................
.
.
.
.


.

.
.
.
.
.
.
.

..
.
.
.
.
..

.
.
.



LOR.....anak "tucin rupenye...hahahaahaha

Tuesday, June 29, 2010

ape kes??!

Hi guys!!!!hye Malaysian......Asslamualaikum.....tah kenape arini aku terpanggil nak nulih bende2 ni sume...huuu,....dah kontang sangat kot pale otak ni....dah xde ape nak dibangkitkan....

Ok....al kisah.....hahahaha....aku sebenarnye da naik jelik dengan pengguna laman web sosial yang tengah “hot’sekarang ni...”pesbuk”!...x dinafikan lagi..bukan orang dewasa je yang bukak akaun dengan laman ni...budak sekolah tadika pun pandai main”pesbuk” sekarang....nampak la Malaysia ni dah maju setapak kehadapan dari segi teknologi dan multimedia ni....tapi...yang sedihnye..........dalam laman ni...macam2 bende boleh dibuat,macam2 bende boleh didedahkan tanpa batas......kan..kan...kan?.....ade yang upload gamba berbaur lucah....ade yang upload video lucah...hey!!!c’mon Malaysian.....xde perasaan malu ke?...pada golongan dewasa ni...kire boleh dimaafkan la...sebab dah berakal....camner lak ngan golongan2 bawah umur ni.???...pada yang dewasa ni mungkin la dorang buleh pikir mane yang baik ,mane yang buruk,....yang bawah umur ni,sape nak tolong jawapkan???dengan sekali “klik’ je dorang dah boleh dapat bahan2 yang x sesuai pada peringkat umur dorang.....mak ayah pulak...xkan la nak “guide” je dorang sepanjang mase dorang “online”....x mungkin kot~~~

Kadang2 aku terpikir...bukan ke budak2 mudah terpengaruh dengan bende2 ni sume.....camner lak ngan mase depan dorang.....kalau arini pandai tengok bende2 lucah...sok2.....tah ape lagi yang dorang pandai...aku pun x tau....tau2 je....kes buang anak tepi surau...seks luar nikah...mati keguguran...perghhhhhh...ngeri,....mane pegi maruah anak2 melayu ...

Yang dewasa ni pulak lagi satu hal.....herm...maafla kalau ade yang terasa hati dengan ape yang aku tulis ni.......kadang2 marah kat seseorang...tulis status dalam “pesbuk”mencarut2...meraban2....tah ape kejadah yang ditulis semata2 nak kepuasan....nak sume orang tau yang die tu ade masalah dengan si polan bin si polan.....hey!!!....bangunla wahai Malaysia......sumtime orang lain bace ur status...naik “jelik”tau x??...yang bercinte plak lagi satu masalah.....”””rindu hubby”,bile hubby nak balik””....hah!~~~~pe kes?? Ape xde no “hubby” tu ke??kate bercinte.....call jela,x pun...kalau dah segan sangat “kredit’ tu....anta je sms kat “hubby” tu...senang kan? X payah la nak bagi tau satu Negara yang tahap kerinduan tu ketahap yang paling “cipan”””....bosan la dengan perkara yang remeh temeh camni.......ade pulak tuh....”datang bulan”pun nak di cerita kan dalam “pesbuk””...erk....mane pegi malu anda????memang la sekarang ni bende2 camtu dah umum...lelaki pun dah expert dalam bende2 camni....tapi.....xkan la nak di umumkan satu dunia yang “bulan”korang dah datang......mane “gadis melayu”dalam diri anda???sok2 nak berak...nak kencing....sume tulih dalam status “pesbuk”...senang sket orang “gile seks”datang “skodeng”korang berak ngan kencing.....xpun bile nak mandi tu...bagitau satu dunia......senang sket “orang minyak” datang buat sesuatu kat korang...........

Bangkit dan sedar la.......kadang2 x semua orang dapat terima ape yang kite buat.....ingat,orang lain pun ade masalah sendiri jugak....x payah la nak bermaki hamun dalam laman “pesbuk”,sebab ape yang korang tulih tu....sume orang boleh bace.....

Memang x dinafikan la...tu akaun “pesbuk’ korang,so..ikut suke hati korang la nak tulih ape””..itu aku tau....tapi....hurm......jomla same2 kite sedar ape yang dah kite buat selame ni....aku pun pernah jugak memaki hamun dalam laman tuh(pengakuan ikhlas)..tapi...lame2 aku pikir2 balik.....rase cam...lain la pulak....malu dengan ape yang dah dibuat...hehehehe.....

C”mon Malaysian!!!!!ape yang perlu korang tulih ,korang tulih...,ape yang x perlu dan rase bile orang lain bace naik “menyampah”...baik jangan tulih......memang la orang lain x pegi serang cakap kat korang yang “status”pesbuk korang cam” mintak kaki”....tapi,dalam hati...sape lak yang tau.....

Sampai sini....meh la kite ubah ape yang x baik tu kepada yang baik.......

“yang baik datang dari ALLAH s.w.t,yang buruk datang dari aku/kite as a manusia biasa”

Monday, June 28, 2010

gurls....be carefull!!!



It is horrible. Guys tell your wife, sisters, girlfriends, and girl cousins wash bra before wearing.

ALL PLEASE WASH ALL BRAS, UNDERWEAR WHEN YOU BUY BEFORE WEARING THEM. WE DO NOT KNOW WHAT PARASITE IS IN OUR CLOTHES WHEN WE BUY THEM. FORWARD TO EVERYBODY YOU KNOW. LET ME FORE WARN YOU THIS IS SO SQUIMISH, I FEEL LIKE SOMETHING IS CRAWLING ALL OVER ME EVEN AS I SEND THIS TO YOU. BE AWARE. IT IS SO GROTESQUE. PLEASE WASH YOUR UNDERWEAR BEFORE WEARING. PREFERABLY IN BOILING HOT WATER.

This is not for the weak; I have never seen anything like this. Read the article first before looking at the picture and film. This looks horrible. Oh my God!!!!!!! Ladies this could happen to you and Guys this could happen to your wife, girlfriend, partner so please BEWARE,and also warn others.

It has been reported that this is happening in Zimbabwe as well, please make sure you iron your undergarments before you wear them and make sure that your clothes are ironed when they are dry and not damp. The picture is horrible but I felt that I should share with you. After anthropologist Susan McKinley came back home from an expedition in South America, she noticed a very strange rash on her left breast. Nobody knew what it was and she quickly dismissed it believing that the holes would leave in time. Upon her return she decided to see a doctor after she started developing intense pains. The doctor, not knowing the exact severity of the disease, gave her antibiotics and special creams. As time lapsed the pain did not subside and her left breast became more inflamed and started to bleed.

She decided to bandage her sores however as Susan's pain grew more intense she decided to seek help from a more certified doctor. Dr. Lynch could not diagnose the infection and told Susan to seek the aid of one of his colleagues who specialized in dermatology whom was sadly on vacation. She waited for two weeks and finally was able to react the dermatologist. Sadly,a life changing event was about to unfold during her appointment.To Miss McKinley's surprise, after she removed the bandages, they found larva growing and squirming within the pores and sores of her breast. Sometimes these wicked creatures would all together simultaneously move around into different crevices.What she didn't know was that the holes were in fact, deeper than she had originally thought for these larvae were feeding off the fat, tissue, and even milk canals of her bosom.

Saturday, June 26, 2010

ZAMAN ITU..................


Teringat zaman2 sekolah rendah dulu,tiap kali masuk penggal baru persekolahan...murid kene panggil kat depan dan tiap seorang kene bagitau cikgu kelas pasal cita2...hahahaha...kite diberi 3 pilihan....yang paling ‘koman’ dam satu kemestian dipilih oleh murid2(termasuk aku)...ASKAR/POLIS/BOMBA........tu je yang mampu dan paling pantas terlintas dalam kepala otak...so,main sebut jela...,xpon....ikut kawan depan,..hahahaha.....biasela...dalam usia yang macam tu...ape yang dipikir ,selain,...main..main...main.......

Pagi2 abah hantar p sekolah....singgah kedai kopi dulu ngan abah(al-maklumla)abah aku seorang ahli kedai kopi pak harun yang paling setia...hahahahah.....time tu ‘bekpest’ yang paling best bagi aku...kuih balak(chakoi sebenarnye,aku yang panggil kuih balak)..kuih tu spesel woo kat kedai pak harun,...sebab kat tengah2 kuih tu pak harun dah siap2 letakkan sambal ikan bilis...perghhhhh....

Sampai je sekolah,letak beg dalam kelas then g lepak kat tepi kolam ikan sementara tunggu loceng bunyi,...kalau ade chakoi yang x abes aku makan tadi...aku share dengan ikan2 dalam kolam tu...heheheeh...sebab tu la kolam ikan sekolah aku tu airnye hijau dan agak berminyak...hhahahahaha...sape punye kerje la tu????

Kringgggggggggg!!!loceng dah bunyi...haaaa.....bergegas la masing beratur kat depan kelas....yang wajib nye tu,ade pulak suara pengawas yang melaung dari corong speaker....”angkat!!...jatuh;!!....angkat!!...jatuh.!”’hahahahahah....masing2 dengan muke ‘selebet’ la angkat tangan letak atas bahu kawan depan dan jatuhkan....nak bagi barisan tu lurusla kononye...heheheh...mase tu masing2 berwajah suci murni..bersih dan mulus...hahahaha...time tu x akhil baligh lagi,..so,”jarawat???tiada~~~”.comel je masing2...suare pun cam ala2 alih suare katon doremon....nyaring je.....hahaha...kanak2...

Masuk lak time rehat....jeng...jeng...jeng........kalau x beli aiskrim’pong’ kat kantin memang la x sah,..x pun,kopok lekor...letak dalam plastik..tapau bawak g makan tepi kolam ikan....(kolam ikan lagi)..heheheh...kali ni ramai ahli.....bukan takat kami je yang makan kopok lekor tu.,...senang citer la ....ape yang kami makan ...ikan mesti rase......hahahaha(x kire la ikan tu makan @ x,yang penting,,,,,campak makanan dalam kolam tu...perkara wajib....huuuuu..

Agak2 dah bosan lepak kolam ikan,..kami g attack padang,.....kami buat ‘tournament’...dalam acara....”aci ligan duduk”””kah3.....kalau pak latip(tukang kebun sekolah)x mesin lagi padang tu,...memang sengsara la sket,..sebab banyak “kemucup’’,abeh melekat kat kaki seluar....balik je umah,..tulah yang dimodalkan oleh mak untuk attack aku balik dengan suara mak yang menikam kalbu...hahahahaha(ape lagi membebel laa).....

Time nak balik sekolah je,belum loceng bunyi kami dah kalut kemas beg(hobi aku tu).....hahahaha,...tah,aku sampai sekarang konpius...ape gaknye yang aku kalut sangat nak balik cepat time tu,...bile jam2 terakhir je...mesti resah gelisah nak kemas beg...hahahaha.....nak kate rumah aku lari..,sampai sekarang, aku dah tua pun camtu la jugak...ade je....tahla..tabiat kot...time balik sekolah abah aku dah siap “stanby” dengan moto kat depan pintu pagar sekolah.....tapi yang best nye,..bile panjat naik moto je,..aku panjat kat depan...hahahaha(duk atas tangki moto la),..abah x bagi aku duk blakang...sebab time tu kecik lagi....takut kang time abah bawak moto aku melayang tertinggal kat blakang..hahahahah......

Sampai je rumah...mak dah siap masak...perghhhh...dari atas moto lagi aku dah dapat bau masakan mak.....masuk je dalam umah...tanggal baju sekolah(seluar pakai lagi)..dengan x berbaju terus menerjah ke dapur...(tula..kat sekolah sibuk makan dengan ikan,sampai diri sendiri kebulur)..nasib la...

Siap je makan..rehat kejap...pastu dah kene mandi...sebab nak g sekolah agame pulak....budak2 pun jadual padat,.walaupun padat x pernah runsing...sebab,seronok....yela..x payah nak pikir masalah....

Pegi sekolah agame pun abah hantar gak....huwaaa...dulu aku suke bawak beg “ninja turtle” g sekolah agame....heheheh...sebab kat depan beg tu ade muke ninja turtle ..cam bantal...tu yang aku suke tu,..sebab.....kalau aku ngantuk leh la aku’landing’ kat beg tu....hahaha....sebelum masuk kelas kami kene berkumpul kat tapak perhimpunan sekolah,,..bayangkanla...dengan panas merembang(terik)...kene beratur...huwaaa....dengan sampin’songkok’baju melayu...mau terbakar,...sebab tu kadang2 aku ‘escape’..buat2 cam sakit perut..pastu duk dalam tandas,..bile dah abeh berhimpun baru aku kluar...hahahaha..(kecik bukan sebarang kecik)....

Subjek yang paling aku suke time sekolah agame dulu ialah......sirah...sebab ustazah yang ngajar tu best....kalau die ngajar sirah...die pandai bercerita pasal kisah2 nabi...tu yang aku suke tu....dengar citer je ......senang tangkap ape yang die ngajar.....hehehehhehe

Kul 5.30p.m....mase tuk balik sekolah agame...yahooooooo!!!!!!...suke giler time tu.......balik umah...tukar baju,..ape lagi.......g main la.....ade2 je xtvt mase tu....main guli la....main ‘tol’ la...macam2...yang paling best sekali kalau ujan @ lepas ujan...ape lagi.....time buat lawatan sambil bermain la kat longkang depan umah.....hahahahaah....x pun kalau line clear(mak aku sibuk layan Hindustan dalam umah)...sesi berkubang la ramai2...hahahahahaha...walaupun ianya hanyalah longkang...tapi nikmat keseronokan tu,....perghhhhhh.....x hengatttt~~~

Siap je berkubang...masuk umah ikut pintu belakang....yela...kalau masuk ikut pintu depan kang,..kantoi x pasal2 je....eiiiiiii....cuak aku kene ‘piyat’...sakit wooo...hahahahah

Siap2 je mandi.....duk pulak depan tv.....layan la citer katon.....sampai ke senja...huhuhuhuh....

Abes je katon..time tuk siap2 nak g ngaji...aku dulu g ngaji ngan akak aku...kami ngaji kat umah jiran...merangkap guru ngaji kami la die tuh.....sampai je tempat ngaji...lagi la bertambah girang aku...hahahaha...kawan ramai tu.....time tu guru ngaji aku x berape serius sangat ngan kami yang budak2 ni,so.....takat nak berguling2 bergurau sesame kawan2 tu...no hal....ape lagi....bersuka ria la kami kat tempat ngaji,,,,,.hahahaha...tapi aku xleh sangat nak “show off’” time tu...takut kang akak aku report mak, yang aku buat nakal kat tempat ngaji,....so,aku kene ‘behave’la sket.....tapi kalau agak2 akak aku terlepas pandang je..haaaa.....terkeluar la taring ku ini...wakaakkkaakkaakka...

Abes je ngaji....balik umah...huhuhhu...mase tuk tdo.....

Bile kenang2 balik je zaman kanak2 dulu...hurmmm...bahagia aku rase....x payah nak pikir banyak mende.....sume dah tersedia depan mate........tapi,...dalam sedar x sedar......pengalaman kanak2 nilah yang ajar aku erti kasih sayang....nilai persahabatan...dan berfikir pasal mutlaknye nilai kasih sayang mak & abah.......

KALAU LA BOLEH PATAH BALIK..................................................

check this out!